Meer weten over Karate!

Karate is een vechtkunst met een oude historie. Het oefent lichaam en geest, alle spieren worden hierbij geoefend. Het is een manier om ontspanning te vinden ter compensatie van de dagelijkse inspanningen, die iedereen in deze tijd meestal overvallen. Innerlijke rust is het gevolg en je zelfvertrouwen krijgt een boost.

Onze karateschool heeft een lange traditie, waarbij respect altijd hoog in het vaandel staat. Leren met en van elkaar is altijd belangrijk, samenwerken in deze tijd mag geen uitzondering zijn. Karatetraining geeft je een mentale en lichamelijke ontwikkeling, waardoor je uitdagingen durft aan te gaan. “Een gezonde geest in een gezond lichaam”.

In ons lessysteem zit een opbouw, die door iedereen – jong en oud – gemakkelijk kan worden gevolgd.

In de karatetraining wordt onderscheid gemaakt in drie trainingsonderdelen KIHON, KATAen KUMITE.

Onze karatestijl is Shotokan, wereldwijd is dit een van de meest beoefende stijlen.

De kihonvorm kan het best worden omschreven als het aanleren van de basistechnieken. Hier worden de weringen, de stoten en trappen geoefend. Deze vorm wordt veel en door alle karateka’s beoefend.

 

De beginners en ook de vergevorderden, voor zover daarbij karate sprake van kan zijn, zijn altijd zeer intensief met het kihon bezig. Het is zeer belangrijk en moet er erg goed inzitten om verder te kunnen trainen met andere vormen. Men traint er het karakter, de concentratie en de conditie mee.

Het kata is een onderdeel van het karate dat relatief vrij onbekend is. Toch hoort het net zo bij deze vechtkunst als het kumite, het tweegevecht. Kata is misschien nog het best te omschrijven als ‘alleengevecht’ of ‘schijngevecht’.

Een kata is een stijlfiguur, een vaste serie bewegingen, waarmee de karateka een gevecht uitbeeldt tegen een denkbeeldige tegenstander. De eerste techniek is altijd verdedigend. Iedere kata heeft zijn eigen naam en betekenis, en iedere karatestijl kent zijn eigen kata’s. Oorspronkelijk werd het kata ontwikkeld als een manier om technieken te trainen en te perfectioneren.

Tegenwoordig is het ook een wedstrijdvorm, waarbij de karateka op verschillende aspecten wordt beoordeeld. Zo moet het kata perfect worden uitgevoerd, met de juiste technieken, zonder balansverstoringen, krachtig en toch beheerst. Ook het ritme en de ademhaling zijn belangrijk. Essentieel bij het kata is de uitstraling, de inleving in het gevecht; de karateka moet niet alleen een serie technieken uitvoeren, maar moet echt aan het vechten zijn.

Zonder inleving is er geen sprake van een kata, maar blijft er slechts een lege vorm over.

Het kumite is een trainingsvorm, die in tegenstelling tot het kihon en het kata, met een partner wordt uitgevoerd. Het bestaat uit één of meer aanvallen, gevolgd door evenzoveel weringen met daarop een counter door de verdedigende karateka. Dit kan op vele verschillende manieren worden geoefend en geeft de mogelijkheid om extra aandacht aan de timing van de wering te besteden.
Niet of niet goed geweerd zal namelijk “raak” betekenen.
De meest bekende vorm van kumite is de wedstrijdvorm.
Dit is het karate wat meestal op de televisie in sportprogramma’s te zien is.Twee karateka, één met een blauwe band (AO) en één met een rode band (AKA), staan tegenover elkaar. Het is de bedoeling dat zij met een karate-techniek de tegenstander raken. Dit moet zeer gecontroleerd gebeuren, zonder dat daarbij letsel ontstaan kan. Het blijft echter wel de bedoeling dat het een krachtige, goed uitgevoerde techniek is.

E : info@renesmaal.nl

T : 06 52 13 74 50

Volg mij op:

Locatie de Maten


Heemradenlaan 130
7329R BZ Apeldoorn

Locatie Zuidbroek:


Citroenvlinder 87
7323RC Apeldoorn

Locatie Club Pellikaan:


Frankenlaan 42
7312 TD Apeldoorn

Locatie Vaassen:


Koekoeksweg 24
8171 VH Vaassen